Fronton
Szanowni Klienci
Informujemy, że zespół FRONTON pracuje w godzinach 8.00 – 16.00.
Jednak w trosce o Wasze zdrowie oraz zdrowie naszych pracowników, preferujemy kontakt mailowy lub telefoniczny.
Odpowiemy na każde Wasze zapytanie.

#zostańwdomu

Jak zaaranżować małą kuchnię?

12 listopad 2019, 15:30

Aranżując swoją kuchnię z ograniczonymi możliwościami przestrzennymi wcale nie musisz wybierać pomiędzy funkcjonalnością a atrakcyjnym wyglądem. Nawet w niewielkich przestrzeniach możesz połączyć jedną cechę z drugą zostając jednocześnie w zgodzie z aktualnymi trendami. Ta uniwersalność jest odpowiednia zarówno w przypadku, kiedy aranżujemy kuchnię po raz pierwszy, jak i przy jej remoncie. Istnieją jednak pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszy możliwy efekt. Jakie rozwiązania warto zastosować, a jakich lepiej unikać? Dowiesz się czytając poniższy artykuł do końca.

 

 

 

 

Mała, funkcjonalna kuchnia

Każda, nawet ta mała, kuchnia powinna zachować co najmniej pięć podstawowych funkcji:

  • przechowywanie naczyń, garnków, sztućców itp.
  • zapasy produktów spożywczych
  • miejsce do przygotowania posiłków, czyli blat
  • miejsce do zmywania, czyli zlewozmywak, zmywarka
  • przestrzeń do gotowania, a w tym płyta grzejna, piekarnik itd.
  • opcjonalna strefa jadalniana

Jeśli brakuje nam miejsca zarówno w salonie, jak i kuchni na stół, przy którym moglibyśmy usiąść i wspólnie spożyć przygotowany posiłek, dobrym rozwiązaniem jest połączenie tych dwóch pokoi, a więc stworzenie aneksu kuchennego. W taki sposób zyskamy podwójnie- optycznie większą przestrzeń i z pewnością znajdzie się miejsce na upragniony stół jadalniany, a patrząc na to jeszcze ze strony towarzyskiej- nie izolujemy się od innych domowników lub obecnych w salonie gości podczas gotowania, a więc zyskujemy nawet potrójnie.

 

Mała, atrakcyjna kuchnia

Niewielka kuchnia w bloku jest najczęściej również wąska, dlatego najlepiej zdecydować się na układ mebli w literę L, która w przeciwieństwie do litery U nie przepełni naszej i tak już ograniczonej przestrzeni. Jeśli brakuje nam miejsca na przechowywanie produktów lub powierzchni na blacie, lepiej będzie zdecydować się na nieco płytsze szafki stojące i obudować nimi wszystkie ściany. Kiedy jednak wciąż kłopoczemy się ze znalezieniem miejsca na wszystkie przybory i produkty, możemy zrekompensować to instalując specjalne relingi z haczykami i uchwytami lub półeczkami na przyprawy czy deski do krojenia. Obecnie na rynku nie brakuje systemów udogodnień ściennych, dzięki którym oszczędzamy tak cenne miejsce w naszej małej kuchni. Większość z nich bierze również pod uwagę kwestię estetyczną chcąc schować to, co niespecjalnie chcemy aby było na widoku. Ponadto, wąskie półeczki montowane nad blatem można dodatkowo podświetlić, co podkreśli charakter nowoczesnej kuchni.

 

Zobacz: Przestrzenie małe i duże- jak je urządzać?